top of page

Защо да отдавате апартамента си под наем в Airbnb и Booking, а НЕ дългосрочно?

Ако имате свободен апартамент в София, може би сте се чудили как да го превърнете в източник на допълнителни доходи. Един от вариантите е да го отдавате дългосрочно на наематели, които ще живеят в него за месеци или години. Другият вариант е да го отдавате краткосрочно на туристи или бизнес пътуващи, които ще го използват за няколко дни или седмици. Кой от тези варианти е по-изгоден за вас? Ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете опции и ще ви покажем защо краткосрочното отдаване под наем в Airbnb и Booking е по-добър избор за вашия апартамент.

Какво е дългосрочно отдаване под наем?

Дългосрочното отдаване под наем означава да сключвате договор с наемател за период от поне шест месеца, като обикновено той е за една година. Това означава, че вие като собственик сте обвързани с този наемател за целия срок на договора и не можете да променяте условията или цената на наема. Обикновено нямате достъп до апартамента за периода на договора и разбирате какво е състоянието му едва след приключване на срока. Доста често след дългосрочен наемател се налага да ремонтирате напълно или частично апартамента.

Какво е краткосрочно отдаване под наем?

Краткосрочното отдаване под наем означава да предлагате апартамента си за нощувки или кратки престои през платформи като Airbnb и Booking. Това означава, че вие като собственик имате по-голяма гъвкавост и контрол върху имота си. Можете да определяте цената и условията на наема според сезона, натовареността и конкуренцията. Някои от задълженията, свързани с краткосрочното отдаване под наем, са: почистването и поддръжката на апартамента след всеки гост, управлението на резервациите и отзивите, ценообразуването, изготвянето на професионално и атрактивно изглеждащи профили и фотографии, осигуряването на необходимите удобства за гостите, необходимостта да реагирате при появили се проблеми.

Предимствата на краткосрочното отдаване

Краткосрочното отдаване има много предимства пред дългосрочния наем:

 • По-висок доход - Можете да променяте цената на нощувката според сезона и търсенето. Така можете да постигнете по-висок доход от апартамента си, отколкото ако го отдавате за цяла година на един наемател.

 • Гъвкавост - Можете да решавате кога да отдавате апартамента си и кога да го използвате за себе си или за роднини. Няма да сте обвързани с договор за дългосрочен наем, който ви лишава от възможността да се насладите на своята собственост.

 • По-малко износване - Понеже гостите престояват само за няколко дни, апартаментът ви няма да се амортизира толкова бързо, колкото ако бъде зает целогодишно от един и същ човек. Така ще спестите разходи за поддръжка и ремонти.

 • Лесно справяне с проблемни наематели - Няма да трябва да се занимавате с наематели, които не плащат редовно, не спазват правилата или повреждат имота ви. Ако имате някакви проблеми с гостите, можете да ги решите бързо и лесно чрез платформата airbnb или booking.com.

 • Данъчни облекчения - Като собственик на апартамент за гости, можете да се възползвате от различните възможности, които българското данъчно законодателство предлага, за да намалите данъците, които плащате.

Трудностите пред краткосрочното отдаване под наем в Airbnb и Booking

Независимо дали дейността по краткосрочно отдаване под наем на имот чрез онлайн платформи се облага с патентен данък или данък върху доходите на физическите лица, за нея се дължат и други данъци и такси, като туристически данък, например. Затова е важно да се консултирате със специалист или да използвате услугите на компании за управление на апартаменти под наем, които ще ви помогнат да изпълнявате своите задължения към държавата и да оптимизирате разходите си.
 
Освен това, краткосрочното отдаване под наем изисква повече ангажимент и грижа от страна на собственика. За разлика от дългосрочния наем, при краткосрочното отдаване вие като собственик имате ангажимент да следите за добрия вид и състояние на жилището и старателно да почиствате след всеки посетител. Трябва да осигурявате необходимите удобства и консумативи за гостите, да комуникирате с тях преди и по време на престоя им, да решавате евентуални проблеми или спорове, да получавате и оставяте отзиви и т.н. Всичко това изисква време, умения и ресурси, които може да нямате или не желаете да инвестирате.
 
За щастие, има решение за тези притеснения. Можете да си намерите надежден партньор, който ще се погрижи за всичко свързано с краткосрочното отдаване под наем на вашия апартамент. Такъв партньор е BnBmanager - компания, която предлага професионално управление на апартаменти под наем в София.
 
BnBmanager ще ви помогне да:

 • Определите оптималната цена за вашия апартамент според пазарната конюнктура и конкуренцията;

 • Промотирате вашия апартамент в най-популярните онлайн платформи като Airbnb и Booking;

 • Управлявате резервациите, отказите и специалните запитвания на гостите;

 • Поддържате апартамента в перфектно състояние

 • Почиствате и подготвяте апартамента за всеки нов гост, като спазвате високи стандарти за хигиена и комфорт;

 • Осигурявате необходимите удобства и консумативи за гостите, като тоалетна хартия, сапун, шампоан, кафе, чай и т.н.;

 • Комуникирате с гостите преди и по време на престоя им, като им предоставяте информация за апартамента, района и забележителностите;

 • Решавате евентуални проблеми или спорове, като се стремите да задоволите нуждите и очакванията на гостите;

 • Получавате и оставяте отзиви за гостите, като се стремите да поддържате добра репутация на вашия апартамент;

 • Оптимизирате цената и заетостта на вашия апартамент, като използвате данни и анализи за пазарната конюнктура и конкуренцията.


С BnBManager вие ще спестите време, усилия и пари, като ще получавате по-добри доходи от вашия апартамент.
 
BnBManager ще се погрижи за всичко свързано с краткосрочното отдаване под наем на вашия апартамент, като ще ви осигури професионално управление, маркетинг и обслужване на гостите. Вие само трябва да се наслаждавате на печалбата!

bottom of page